Art@Site www.artatsite.com Frank Havermans Kapkar / BB-N34 Assen
Artist:

Frank Havermans

Title:

Kapkar / BB-N34

Year:
2013
Adress:
Borger
Website:
a boost
How can your message sound for 100%? Now, just like Kapkar BB N34 does! Kapkar BB N34 gives a boost.
Also, as a spectator you may not settle for less.
The red arm is certainly convincing. The colour contrasts with the grey asphalt, the green grass, the blue or gray sky.
What's the form of the arm; is this at ninety degrees? To know this for sure, you really need to be on site to take a look! Let's walk around!
On the sides and the outside of the arm we see dots. Therefore you'd see this is mans-arm with bristles. We know this for sure by the ribs and the casting. This is strong!
But then: what is the shape on the outer end of the arm? Is this a panoramic deck, a control room, a system center? In this characterless industrial park, there is a special place. I want to be here! What is it wonderful to have overview, knowledge and control, to be strong.
By Theo, www.artatsite.com

een boost
Hoe kan jouw boodschap voor 100% klinken? Nou, gewoon zoals Kapkar BB N34 dat doet! Kapkar BB N34 geeft een boost.
Ook als kijker mag je geen genoegen nemen met minder!
De rode arm is zonder meer overtuigend. De kleur contrasteert met het grijze asfalt, de groene graszoden, de blauwe of grijze lucht.
Wat is de vorm van de arm; is dit onder een hoek van negentig graden? Om dit zeker te weten moeten we toch écht op de locatie gaan kijken! Laat we erom heen lopen!
Aan de buiten- en zijkant aan de arm zien we nokken. Daaraan kun je zien dat dit een mannenarm met stoppels is. We weten het helemaal zeker door de ribben en de profilering. Dit is sterk!
Maar dan komt het: wat is dat voor vorm aan het uiteinde van de arm? Is dit een panorama deck, een controlekamer, een zenuwcentrum? Hier in dit karakterloze industriegebied bevindt zich een bijzondere plek. Hier wil ik zijn! Wat is het heerlijk om overzicht, kennis en controle te hebben, om sterk te zijn.
Door Theo, www.artatsite.com

www.frankhavermans.space:
KAPKAR/ BB-N34 is celebrating its mechanical legibility through obvious references to firefighting-related apparatus. When describing his work, Frank Havermans states that, while being well aware of its context, it remains highly expressive regardless of its purpose.
When describing his work, Frank Havermans states that, while being well aware of its context, it remains highly expressive regardless of its purpose. The flamboyant but evocative architectural installation stands by the artist's words as it succeeds to provide a meaningful experience for people with direct connections to the local fire service and those who appreciate their efforts.

www.furniturehomewares.com:
Frank Havermans: 'KAPKAR / BB-N34 is een soort buitenaards uiterlijk. Het trekt de aandacht van mensen maar roept ook vragen op.
Ik heb een vuurlamp ontworpen die als waakzaam oog functioneert voor het gebouw, dicht bij de wegen en de rotonde.'
De carrosserie van de toren is rood geverfd om overeen te komen met de kleuren van de brandweerauto's, plus een groot rood licht is gehuisvest in het bovenste gedeelte en gloeit naar de weg.

www.architectenweb.nl:
Naast de brandweerpost van Borger verrijst sinds kort een grote, rode lantaarn. Het kunstwerk van Studio Frank Havermans wordt morgen, 3 juli 2013, officieel onthuld.
De brandweer van de gemeente Borger-Odoorn in de provincie Drenthe heeft twee posten, waarvan een in de plaats Borger. Deze kazerne is door AAS Architecten ontworpen als een deels verzonken, rechthoekig volume dat op een eenvoudige, doeltreffende manier is georganiseerd. Het gebouw hoeft volgens kunstenaar en architect Frank Havermans geen baken in de omgeving te zijn, maar naar zijn mening mag er wel enige aandacht op worden gevestigd, alsook op de vrijwilligers die er werken. Naar ontwerp van Havermans staat er nu naast de kazerne een grote, vuurrode lantaarn.
Lamp
De KAPKAR / BB-N34 - zoals het ben heet - staat op een twee meter hoge heuvel aan de N34 en kan al van flinke afstand op de provinciale weg worden gezien. De constructie oogt technisch en zou kunnen worden opgevat als een logisch gereedschap van de brandweerlieden. Het werk is een bijna vijf meter hoge constructie uit geklonken staal, dat een grote schotelvormige lamp omhooghoudt. De balken in de constructie verwijzen naar brandweerladders, de lamp refereert aan een helm. De lamp brandt altijd, om aan te geven dat er mensen binnen de gemeente continu waakzaam zijn. Bij calamiteiten gaat de lamp feller schijnen.

www.wikipedia.org:
Frank Havermans (Breda, 1967) is een Nederlands beeldend kunstenaar.
Havermans studeerde architectonische vormgeving aan de Academie voor Beeldende Kunsten Sint-Joost te Breda. Zijn afstudeerproject werd in 1993 bekroond met de publieksprijs van de beroepsvereniging Nederlandse interieurarchitecten (BNI). In 1996 en in 2006 won hij de houtarchitectuurprijs. Zijn werk was onder meer buiten Nederland te zien op de 7e Architectuurbiënnale in São Paulo. Deze inzending van het Nederlands Architectuurinstituut getiteld 'Tangible Traces - Dutch Architecture and Design in the making' was daarna ook te zien in Hongkong, Wenen, Jakarta en in Arnhem. In Nederland werd zijn werk verder onder meer geëxposeerd in het Van Abbemuseum in Eindhoven, in Fort Asperen en in het Stedelijk Museum 's-Hertogenbosch.
Havermans is werkzaam als installatiekunstenaar. Hij ontwerpt diverse architectonische installaties. In zijn TOFUD-project werkt hij zijn ideeën over complexe processen binnen de stadsontwikkeling uit. In 2010 werd hij in de gelegenheid gesteld om al"Artists in Residence" zijn ideeën op de toekomstige ontwikkeling van de Amsterdamse Zuidas vorm te geven.
Biografie: Frank Havermans: architectonische constructies/architectural constructions, Rotterdam, 2010