Art@Site www.artatsite.com Dorien Boekhout We Noemen Hem Julius Enschede The Netherlands
Artist:

Dorien Boekhout

Title:

We Noemen Hem Julius

Year:
2004
Adress:
Zaanstraat, Enschede
Website:
Jah dit is hem écht
De kop ziet er overtuigend uit: dit is een leeuw. De bos haren lijken wel een mantel waarin hij zich verschuilen kan.
Maar dan het slanke lijf, de lekkere billetjes en de staart koket omhoog gestoken. Deze leeuw verbergt achter de manen een levenslustige kant van zichzelf.
Als je oog glijden langs de lange poten, zie je immense voeten. Onze leeuw kan zelfs een slapstick opvoeren.
Deze vrolijke leeuw staat op een reusachtig voetstuk. Nu weet ik het zeker; dit is een belangrijke leeuw. Ik weet nog niet zo goed waarin zijn belang schuilt.
Nu komt de klap op de vuurpijl: leeuw heeft zelfs vleugels. Zou leeuw ook een voorbeeldige, engelachtige kant hebben? Dat is voor mij wel eventjes schakelen. Om hier kracht bij te zetten heeft Dorien Boekhout Julius een gouden bal gegeven. Dit is zelfs een heilige leeuw; dit is Julius.
Jah we noemen hem: de vrolijke, gezaghebbende en heilige Julius. Dit doen wij omdat hij vele bijzondere kwaliteiten met elkaar weet te verenigen.
Door Theo, www.artatsite.com

www.kunstnonstop.nl:
Na de vuurwerkramp van 13 mei 2000 is heeft Dorien Boekhout het initiatief genomen kinderen te begeleiden om door middel van beeldend werken het verwerkingsproces van de ramp op gang te brengen.
Net zoals het kunstwerk ’Elke vogel kiest zijn eigen vlucht’ is dit beeld gemaakt voor en door kinderen van de basisschool. Maar waar dit ’kindermonument’ gericht was op de verwerking van de vuurwerkramp is het beeld ’We noemen hem Julius’ gericht op de toekomst.
De kinderen van groep 5 t/m groep 8 van de Bonifatiusschool werden uitgenodigd schetsen in te sturen voor een ontwerp. Uit de meer dan 60 inzendingen werd door een representatieve kinderjury unaniem een ontwerp gekozen dat uitgewerkt werd door 2 kinderen.
De leeuw is sterk, jong en stoer. De gouden wereldbol staat voor de toekomst. De naam ’Julius’ verwijst naar de Romeinse krijgsheer Julius Ceasar. De gedachte hierachter is dat het belangrijk is om je bewust te zijn van je geschiedenis.
Het kunstwerk probeert een gevoel van veiligheid op te roepen: een stralende toekomst, gedragen door een krachtige leeuw.
Dit project is mede mogelijk gemaakt door bijdragen van het Projectbureau Wederopbouw, Stichting Katholiek Onderwijs Enschede en Stadsdeel Noord.