Art@Site www.artatsite.com Berry Holslag City Walk
Artist:

Berry Holslag

Title:

City Walk

Year:
1998
Adress:
Zuidplein
Website:
This woman and man have everything under control
Their suits are perfect, even though I find the turquoise a little too bright, the yellow with a little too much gold.
Their passes going forward, even though the paces seems slightly too high.
The shoulders are wide. With the man I am also thinking of a wardrobe and with the woman also to a corset.
The statues are standing on a pillar. It’s too bad that the pillars are so awry, that I am afraid that they fall over.
The persons are walking straight but I don’t think that it’s possible to meet.
And I think this is what City Walk by Berry Holslag wants to tell: during a city walk the main attention goes out to the complete control. Perfect artwork.
By Theo, www.artatsite.com

Vertaling
Deze vrouw en deze man hebben alles onder controle
Hun pakjes zijn perfect, ook al vind ik het turkoois iets te fel, het geel iets teveel goud in zich hebben.
Hun passen gaan vooruit, ook al lijkt het tempo iets te hoog.
De schouders zijn breed. Bij de man denk ik ook aan een klerenkast en bij de vrouw ook aan een corset.
De beelden staan op een zuil. Jammer dat de zuilen zo scheef staan, dat ik bang ben dat zij omvallen.
De personen lopen rechtuit maar het lijkt mij niet dat een ontmoeting mogelijk is.
En dit is volgens mij wat City Walk van Berry Holslag zeggen wil: bij een city walk gaat de meeste aandacht uit naar de complete controle. Perfect kunstwerk.
Door Theo, www.artatsite.com

www.bkor.nl:
Het gebied tussen het Zuidplein en de Strevelsweg is een hectisch gebied. Niet alleen het drukke verkeer, maar ook het winkelcentrum, de hoge appartementsgebouwen en de verhoogde metro geven het gebied de nodige dynamiek. Bij de stedenbouwkundige herinrichting van dit gebied was er vraag naar een kunstwerk waarin 'een eigentijds mensbeeld vorm krijgt, een sculptuur van grote expressieve en beschouwelijke allure, dat richting geeft aan een reactie op de cultureel-maatschappelijke positie van de laat 20e eeuwse mens.'
Kunstenares Berry Holslag vertaalde dit in een stevig doorstappende man en vrouw. De man draagt een turkooizen/Turks blauw pak en de vrouw een saffraangele zomerjurk. Deze kleuren verwijzen naar de multiculturele samenleving van Zuid. Beiden staan op wit betegelde betonnen sokkels, die onder een hoek van 70 graden uit het maaiveld steken en de looprichting van de man en vrouw aangeven.
Volgens de positie van de figuren zal er een fictieve ontmoeting plaatsvinden, ergens ter hoogte van de drukke Strevelsweg. Het paar is een afspiegeling van de gehaaste wereld; de beelden staan symbool voor een ‘algemene identiteit’.
Begin jaren zestig bezocht Berry Holslag (Den Haag, 1947) de Vrije Academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag. Van 1973 tot 1977 was zij docente aan diezelfde academie. Ze werkte in de jaren zeventig als conceptueel kunstenaar en presenteerde bestaande en niet bestaande gebruiksvoorwerpen als kunstobject.

www.stroom.nl:
Holslags monumentale en kleurrijke keramische figuren zijn direct herkenbaar en toegankelijk door de heldere beeldtaal die zij gebruikt. ‘What you see is what you get': het is wat het is? Of toch niet? Bij nadere beschouwing blijkt het deze beeldend kunstenaar niet alleen te doen om de verbeelding van gewone, herkenbare mensfiguren. Het gaat haar ook om de wijze waarop mensen in hun dagelijkse omgeving functioneren, om kijkgewoontes en tradities in de (beeldhouw)kunst ter discussie te stellen.
Holslag geeft haar figuren een extra dimensie door ze meer dan levensgroot te maken, bijzondere attributen mee te geven of door ze op een hoge sokkel te plaatsen. Dat laatste is bijvoorbeeld het geval bij de Wachters aan de Loosduinseweg in de hofstad en de monumentale beelden City Walk aan het Zuidplein in Rotterdam. Ondanks de herkenbaarheid, lukt het de toeschouwer door het formaat en de afstand niet om zich ermee te identificeren. Deze subtiele vervreemding maakt dat er vragen rijzen bij de beschouwer.